Er zijn veel verschillende manieren op de liefde te vieren.  Om een passend ritueel te ontwerpen is het belangrijk om stil te staan bij deze drie vragen.

1. Staan jullie er beide achter?
2. Hoe is het voor jullie gasten?
3. Past het bij de locatie?

Hier onder een aantal rituelen die ik heb uitgevoerd. De rituelen worden altijd ontworpen naar jullie wens. Zie je een ritueel wat bij je past? Maar net iets anders.. Yeah! Daar word ik blij van want dan kunnen we samen creeeren. Hebben jullie andere ideeën of wensen. Ik ontwerp ze samen met jullie. Vaak gebeurt het dat stellen wel een gevoel hebben, maar nog geen beweging of het hoe. Door te luisteren en vragen te stellen komen we vaak in een mum van tijd tot een ritueel. 

Wil je meer lezen over het Handvastritueel? Dat kun je HIER doen.

Lemniscaat

Een lemniscaat is een liggende acht, het is het teken van de eeuwigheid, net zoals een ring heeft het lemniscaat geen begin en geen einde.  Je hebt hiervoor 2 voorwerpen nodig. Dat kunnen 2 bomen zijn, maar ook 2 stenen, hoopjes met bladeren, lantaarns, bloemstukken etc. deze moeten recht tegen over elkaar staan en de afstand moet prettig zijn. Jullie staan op het kruispunt en loen tegenover gesteld het lemniscaat en komen elkaar tegen. Je kunt wat naar elkaar fluisteren, of aankijken. Het doel is om samen in een pas te komen, samen in een ritme. Wanneer de setting en de ruimte het toelaat loop ik regelmatig het lemniscaat voor het handvasten.

 

Brief onder de fles
Je schrijft allebei een brief naar de ander vanuit je hart waarin je schrijft waarom je voor de ander hebt gekozen. Deze brief bewaar je onder een fles wijn en aan het eind van het jaar drink je de wijn op en lees je de brief. Dit ritueel nodigt je uit om de liefde onder woorden te brengen. En je leest hoe je partner zijn of haar gevoelens en gedachtes over jullie liefde onder woorden brengt. Als de woorden ook echt op papier staan, kun je ze makkelijker onthouden en met je meedragen. Dit ritueel kun je elk jaar herhalen op een vaste dag, bijvoorbeeld je trouwdag

Kaarsen ceremonies. 2 vlammen worden 1.
Dit is een ritueel waarbij jullie het nest waar ieder van jullie uitkomt laat samensmelten in een nieuwe ‘tribe’. Ieder heeft een eigen kaas die wordt aangestoken door ouders of iemand anders uit je familielijn. Met dat vuur steek je allebei een grote kaars aan. Daardoor komen beide vuren samen. Twee vlammen worden één. Je doet dit om stil te staan bij de liefde en het leven samen. Je viert het samenkomen van jullie familielijnen.

Smudgen met kruiden
Dit ritueel gaat over geur en over het laten wegwaaien van alles wat je niet meer dient in het leven. Bij smudgen verbrand je een kruidenbundel waarbij de rook met een mooie veer of waaier om de mensen heen smudged. Het oude laat je achter je. Dit ritueel zorgt er voor dat je de liefde ook in een geur onthoudt. Geurherinneringen zijn magisch.

Warme (of gezegende) ringen
Dit is een ritueel waarbij jullie de ringen die jullie gaan dragen door de handen van alle gasten laat gaan. Iedereen houdt ze even vast en fluistert een wens in de ringen. Zo wordt jullie liefde door iedereen gedragen. Heb je geen ringen, dan kun je ook linten gebruiken.

Amacitia drinken
Amacitia betekent vriendschap Dit is dus een ritueel waarbij je drinkt op de vriendschap. Ik deed het vaak in mijn studenten tijd. Waar het oorspronkelijk vandaan komt heb ik nog niet kunnen achterhalen. Ik ben nog op zoek. Welke drank je gebruikt mag je zelf kiezen. Port, prosecco, druivensap, wat je wil. Je staat met z’n allen in een kring, ieder met een eigen glas. Met iedereen uit de kring heb je een moment dat je elkaar in de ogen kijkt en elkaars naam uitspreekt. Dan haak je de armen in elkaar en neem je beide een slok. En zegt ‘Semper’, Semper betekent voor altijd.

 

Ik ben benieuwd of jullie nog meer mooie rituelen kennen. Wil je ze met mij delen?
Naast dat ik dol ben op jullie verhaal, ben ik dol op het verzamelen van rituelen. En nog leuker! Ik ontwerp ze graag met jullie.