Er zijn ontelbaar veel rituelen om de liefde te vieren (part 1)

 

Als er iets belangrijk is in ons leven dan is het De Liefde. In veel culturen zijn er uitgebreide liefdesrituelen. Al eeuwenlang. Een vrouw die helemaal gewassen en geboend wordt, om het moment te markeren waarop ze wordt opgenomen in haar nieuwe schoonfamilie. Dagenlange feesten en verbindingsrituelen met de vrouwenlijn. Er zijn talloze voorbeelden.

Maar in onze Westerse cultuur zijn we behoorlijk schraal, als het om rituelen voor de liefde gaat. De meeste mensen komen niet verder dan een bruiloft, als ik ze vraag naar een liefdesritueel. Daarom benoem ik graag een aantal rituelen waarmee je de liefde kunt blijven vieren. Er zijn er oneindig veel, elk ritueel is anders, maar dit zijn er een paar die veel losmaken in een liefdesrelatie. Het zijn voorbeelden waarmee je een ceremonie met rituelen kunt invullen:

Brief onder de fles
Je schrijft allebei een brief naar de ander vanuit je hart waarin je schrijft waarom je voor de ander hebt gekozen. Deze brief bewaar je onder een fles wijn en aan het eind van het jaar drink je de wijn op en lees je de brief. Dit ritueel nodigt je uit om de liefde onder woorden te brengen. En je leest hoe je partner zijn of haar gevoelens en gedachtes over jullie liefde onder woorden brengt. Als de woorden ook echt op papier staan, kun je ze makkelijker onthouden en met je meedragen. Dit ritueel kun je elk jaar herhalen op een vaste dag, bijvoorbeeld je trouwdag

Kaarsen ceremonies. 2 vlammen worden 1.
Dit is een ritueel waarbij jullie het nest waar ieder van jullie uitkomt laat samensmelten in een nieuwe ‘tribe’. Ieder heeft een eigen kaas die wordt aangestoken door ouders of iemand anders uit je familielijn. Met dat vuur steek je allebei een grote kaars aan. Daardoor komen beide vuren samen. Twee vlammen worden één. Je doet dit om stil te staan bij de liefde en het leven samen. Je viert het samenkomen van jullie familielijnen.

Smudgen met kruiden
Dit ritueel gaat over geur en over het laten wegwaaien van alles wat je niet meer dient in het leven. Bij smudgen verbrand je een kruidenbundel waarbij de rook met een mooie veer of waaier om de mensen heen smudged. Het oude laat je achter je. Dit ritueel zorgt er voor dat je de liefde ook in een geur onthoudt. Geurherinneringen zijn magisch.

Warme (of gezegende) ringen
Dit is een ritueel waarbij jullie de ringen die jullie gaan dragen door de handen van alle gasten laat gaan. Iedereen houdt ze even vast en fluistert een wens in de ringen. Zo wordt jullie liefde door iedereen gedragen. Heb je geen ringen, dan kun je ook linten gebruiken.

Amacitia drinken
Amacitia betekent vriendschap Dit is dus een ritueel waarbij je drinkt op de vriendschap. Ik deed het vaak in mijn studenten tijd. Waar het oorspronkelijk vandaan komt heb ik nog niet kunnen achterhalen. Ik ben nog op zoek. Welke drank je gebruikt mag je zelf kiezen. Port, prosecco, druivensap, wat je wil. Je staat met z’n allen in een kring, ieder met een eigen glas. Met iedereen uit de kring heb je een moment dat je elkaar in de ogen kijkt en elkaars naam uitspreekt. Dan haak je de armen in elkaar en neem je beide een slok. En zegt ‘Semper’, Semper betekent voor altijd.

Er zijn nog veel meer liefdesrituelen maar daar vertel ik een andere keer over.
Maar nog wel even dit. Belangrijk bij het uitkiezen van een passend ritueel, zijn deze drie vragen:

   Staan jullie er beide achter?
   Hoe is het voor jullie gasten?
   Past het bij de locatie?

Ik ben benieuwd of jullie nog meer mooie verbindende handelingen kennen. Wil je ze met mij delen?

Naast dat ik dol ben op jullie verhaal, ben ik dol op het verzamelen van rituelen. En nog leuker! Ik ontwerp ze graag met jullie.

 

Gratis intake

Wanneer we bellen hebben we een kennismakingsgesprek. Wat zijn jullie verwachtingen? Hoe kan ik helpen? Etc.

Ik zal veel vragen en er mag ook veel gevraagd worden. Hoe duidelijker we van elkaar weten wat de verwachtingen zijn. Hoe beter we kunnen samen werken.

Wat zijn de kosten?

Wanneer we de details weten kan ik een goede offerte maken.

Intieme ceremonie/hernieuwen geloftes vanaf €357
Trouwen of ceremonieel verbinden vanaf €777,-

Willen jullie voor de wet trouwen? Dan komen daar gemeentekosten bij. Dit is per gemeente verschillend.

Bedragen zijn excl. reiskosten en eventuele extra materiaalkosten.

Inbegrepen.

Alle stappen van het stappenplan
Onbeperkt Mail en app contact. Ik zal ook in contact met jullie komen wanneer er vragen zijn.

 • Het vormgeven van jullie ritueel.
 • Het ondersteunen bij schrijven van de gelofte.
 • Het schrijven en uitwerken van de ceremonie en jullie verhaal; de toespraak.
 • Al het andere dat ik kan doen om jullie ceremonie precies zo te laten verlopen als jullie willen.

In het voorbereiden en uitvoeren van jullie ceremonie zit al snel 10-40 uur. De investering kan per stel verschillend zijn.

 

Het stappenplan

Stappenplan

Wanneer jullie met mij willen samen werken dan ziet onze tijd voor de dag er zo uit.

 1. Mail mij met jullie plannen en wensen en datum.
 2. We maken we een Zoom/skype/face to face call, daarin bespreken we de meest prangende vragen en onderzoeken we of we bij elkaar passen.
 3. Jullie krijgen een stukje huiswerk om samen te doen.
 4. De eerste aanbetaling wordt gedaan en is de boeking officieel.
 5. We spreken datum af waarop we elkaar zien en spreken dit zal 3-4 weken voor jullie ceremonie zijn.
 6. We zoeken of en welk ritueel het beste bij jullie past.
 7. Wanneer er geloftes zijn lees ik ze door en help jullie graag bij het schrijven van de geloftes.
 8. De week voor de ceremonie zullen we elkaar nog een keer spreken.
 9. Na de ceremonie hebben we nog een nagesprek, waarin we terug kijken.

Jullie mogen vanaf het begin tot het eind altijd appen en mailen.

Door het hele land?

Ja, ik kom naar jullie toe! Er zijn niet veel mensen die het handfasten kennen en kunnen. Het lijkt misschien simpel maar er zit een diepere gedachte goed achter.

De intake zal per telefoon/ zoom zijn. Ons gesprek zal bij jullie thuis zijn of we zoeken een fijne plek ergens in het midden. Als jullie in de buurt wonen kom ik graag naar jullie toe.

De reistijd/kosten zal ik op de factuur vermelden.

Wat kan ik verwachten?

Ieder paar heeft haar eigen weg te gaan. Wanneer  ik jullie liefdesceremonie mag ontwerpen dan zal hij uniek zijn en passen bij jou en jullie.

We hebben eerst een bel/zoom afspraak om te kijken of het goed voelt en wat de verwachtingen zijn.

Daarna hebben we een eerste gesprek en gaan we ontdekken wat de wens is en hoe deze uitgevoerd kan worden. Wil wil je erbij, waar gaat de liefdesceremonie plaats vinden. 

Wanneer past een liefdesceremonie?

 De liefde kun je altijd vieren. Ik ontwerp een viering  voor elke fase van jullie relatie. Sommige passen goed bij trouwen andere bij een jubileum. Ik noem hier 7 redenen om de liefde in symboliek te vieren

 Een viering past wanneer….

 1. Je net “verkering” hebben en dat willen bevestigen.
 2. Je aan elkaar willen verbinden maar niet officieel willen trouwen.
 3. Je naast wettelijk huwelijk ook symbolisch aan elkaar willen verbinden.
 4. Je relatie opnieuw willen bekrachtigen.
 5. Samen de voorbereiding van deze dag gebruiken als verbinder voor jullie relatie.
 6. De relatie afsluiten met een afscheidsritueel om elkaar liefdevol los te laten.
 7. …….