Wat is Handvasten, Handfasting, Thying the knot

Van buiten ziet het er heel simpel uit.

‘Je hebt geliefden, koorden, linten of repen stof  een gelofte en een celebrant nodig’.

Het lijkt zo simpel, en toch heeft het een waanzinnige diepgang die echt raakt. 

Ik verbind jullie handen, polsen met de door jullie uitgekozen linten. Wanneer jullie verbonden zijn dan is het tijd om jullie persoonlijke gelofte uit te spreken aan elkaar.

Meestal is dat in woorden. Soms is het simpelweg elkaar aankijken.

Het schrijven van een belofte is prachtig en lastig. Je wilt de juiste woorden vinden die bij jullie passen. Niet te lang en niet te kort.  Wil je hierbij schrijfhulp? Ik help je om samen met jou de juiste geloftes te schrijven. Alleen of samen jullie als stel.

Wil je weten wat de kosten en de mogelijkheden zijn? Klik dan hier

Handvasten, tying the knot, jumping over the broomstick.

Dit ritueel is eeuwenoud en wordt op vele manieren gevierd. Door mijn brede interesse vier ik dit ritueel met de meest leuke en uiteenlopende stellen. Wil je een WICCA, Sjamnistische, Spirituele of een Religieus neutrale viering?

Ik verbind jullie graag, of het nu in de ochtend of avond bij zonsopgang of ondergang is.. Of midden op de dag. Alleen met jullie of met al jullie dierbare om jullie heen. Ik geniet als jullie genieten.

Geschiedenis van Handfasting

Geschiedenis

Oorspronkelijk was handfasting het oefentrouwen. Je verbond voor een jaar en een dag. Dit ritueel gaat ver in de tijd, Shakespeare schrijft er al over in 1604 en zelfs nog veel verder daarvoor. 

Handvasten/handfasting is van oorsprong Keltische traditie van symbolisch verbinden. Bij dit ritueel worden de handen van het (bruids)paar aan elkaar gebonden met gekleurde linten of touw. Na het uitspreken van de geloften laten jullie je handen langzaam los en trekken een knoop in de linten/touwen. Ooit was het een officiële aangelegenheid. Nu is het een symbolische verbintenis. Het is geen wettig huwelijk. Handvasten kun je altijd doen wanneer je je met iemand wilt verbinden. Je kunt handvasten ook verbinden met het officiële trouwen. Dan vind het ritueel voor of na het ja woord plaats.

Certificaat

Ik ben opgeleid als celebrant en specialist in handvasten,  bij The School of Celebrancy’. Met goed gevolg heb ik  de cursus Celebrating Life aan the School of Celebrancy, The Order of Bards, Ovates & Druids afgerond. 

Dat betekend dat ik prachtige verdiepende handvast ceremonies en rituelen ontwerp in het Nederlands of Engels.

Een kleine greep uit mijn boekenkast.

Let’s go Magic

Het kan zijn dat je het handvastritueel op een voor jullie bijzonder dag willen vieren, omdat het volle maan is, omdat het lente wordt, omdat de datum voor jullie belangrijk is. Jullie bepalen zelf wie erbij zijn, soms staan we met z’n 3-en met in het bos of op een andere bijzondere plek…

Om de liefde te blijven vieren

Handfasting kan gevierd worden bij speciale mijlpalen in het leven samen. Wanneer je een lange tijd bij elkaar bent ga je samen door de seizoenen heen, van de lente, zomer, herfst en winter. Het is heel normaal dat het samen ook even pittig kan zijn en dat jullie samen volop van het leven genieten. Wanneer de tijd rijp is en de storm voorbij is kan de vernieuwde band opnieuw beklonken worden.

 

 

handvastkoorden

Een prachtige vraag…

Veel koppels hebben de intentie om de liefde voor eeuwig te laten zijn.  

Hoe mooi is het om het hier samen over te hebben? Ik trouw veel stellen die elkaar beloven om trouw te zijn aan hun eigen gevoel, en hopen dat het eeuwig met de ander is.

Er zijn vandaag de dag dus ook nog tal van mogelijkheden waaruit je kan kiezen, afhankelijk van bij welke optie je het beste voelt:

  • Een jaar en een dag (met jaarlijkse hernieuwing)
  • Een jaar en een dag (waarna het permanent wordt gemaakt of ontbonden)
  • Voor het leven
  • Voor de eeuwigheid
  • Voor zolang de liefde duren zal

De keuze hiervan ligt bij het jullie